Quantcast

Maximum PC

It is currently Thu Apr 17, 2014 11:47 am

All times are UTC - 8 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Old HD New MoBo
PostPosted: Sat Oct 30, 2004 12:09 am 
8086
8086

Joined: Sat Oct 30, 2004 12:03 am
Posts: 1
Location: Puget Sound
So, I am moving the wife's old HD (XP Pro OS) to a new MoBo/Box. I read the following, and would appreciate comment on the procedure; has it been tested, does it work, or is it as simple as it sounds?

Date: September 30, 2004 at 07:15:11 Pacific
Subject: Putting old HD into new system
Reply:
Installing an old hard drive in a new machine;
BEFORE you shut down that drive for the LAST time in the old machine.
Open Regedit and navigate to the key:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum
Right click on the Enum folder icon and choose Delete, OK on the confirm. Close out Regedit. Shut down windows and pull out the drive.
What this does is clear all the old hardware settings for the old machine.
When you boot this drive as C: in the new machine windows will run it's Hardware/PnP detector to find all your new hardware (mobo, controllers, etc.). Load the drivers as required.
No confusion about settings for equipment that isn't connected anymore, thus no double registry entries.

Thanks


Top
  Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Oct 30, 2004 9:06 am 
Bitchin' Fast 3D Z8000
Bitchin' Fast 3D Z8000
User avatar

Joined: Wed Jun 16, 2004 5:29 pm
Posts: 6328
Location: Far away from you
That only works with Win 9x platforms...not NT/2000/XP


Top
  Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Oct 30, 2004 10:10 am 
Notched on both sides
Notched on both sides
User avatar

Joined: Fri Oct 15, 2004 12:42 pm
Posts: 2765
Location: GTW d- s+:+ a C++++ K+++ w++++
Fur is correct.

In Windows XP - your Device Manager settings, HAL.DLL, and other files are built as setup installed - based on the hardware it detects during setup...

When you change out things like your mobo - the only way to get XP to properly see it again is to do a re-install...

You should be able to boot to the XP CD, (hit enter at first prompt - not r for recovery console) and then when it detects your current installation - you can repair it...

Also of note - when Windows XP detets a large amount of new hardware... (mobo or video and ram or HD and Video) it will make you re-activate Windows because it sees itself as being installed in a new/different machine than it originally was...

More than likely the automatic (via the internet) activation is going to fail - but thats ok - just call the 800 number and tell them that you've replaced the Mother Board, RAM, and Video Card and now XP is asking for activation again - they'll give you a new code :)

Tuathal


Top
  Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group